Preventief Medisch Onderzoek (PMO)
Wat is een PMO?
Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is een periodiek onderzoek dat werkgevers hun werknemers moeten aanbieden om gezondheidsrisico’s op het werk te identificeren en te verminderen. Dit is vastgelegd in artikel 18 van de Arbowet. Werknemers kunnen zelf kiezen of ze willen deelnemen.
Uitvoering van een PMO
Het medische onderzoek wordt uitgevoerd door bedrijfsartsen en vitaliteit- en gezondheidsdeskundigen. De directie of Raad van Bestuur van een organisatie beslist over de uitvoering van een PMO, vaak in overleg met de ondernemingsraad.
Kwaliteit van een PMO
Een kwalitatief goed PMO volgt de richtlijnen van de NVAB en houdt rekening met de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) en de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP).
Doel van een PMO
Het PMO heeft als doel om vroegtijdig gezondheidsrisico’s op te sporen die verband houden met het werk. Naast werkgerelateerde risico’s, zoals die uit de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), kunnen ook andere gezondheidsrisico’s zoals een ongezonde leefstijl worden meegenomen.
Wettelijke verplichting
Werkgevers zijn wettelijk verplicht om periodiek een PMO aan te bieden aan hun werknemers. Dit is vastgelegd in de Arbowet. Er is geen specifieke frequentie voorgeschreven, maar het wordt aanbevolen om dit eens in de drie jaar te doen.
Voordelen voor werkgevers
Een goed uitgevoerd PMO kan leiden tot gezondere werknemers, minder verzuim en lagere kosten. Het biedt inzicht in de gezondheid van werknemers en helpt bij het nemen van maatregelen om hun welzijn te verbeteren.
Deelname van werknemers
Werknemers zijn niet verplicht om deel te nemen aan een PMO, tenzij dit is vastgelegd in een CAO of specifieke wetgeving voor bepaalde sectoren. De gegevens van werknemers worden vertrouwelijk behandeld en vallen onder het medisch beroepsgeheim.
Kosten van een PMO
De kosten voor een PMO zijn voor rekening van de werkgever, maar de voordelen komen ook ten goede aan de organisatie. De kosten kunnen variëren afhankelijk van de inhoud van het onderzoek en de omvang van de groepsrapportage. Er is mogelijk cofinanciering beschikbaar via de zorgverzekeraar. De ondernemingsraad kan u wijzen op de verplichting om een PMO aan te bieden. Ook individuele werknemers kunnen een PMO aanvragen, rechtstreeks bij de werkgever of via een vertrouwenspersoon.
Wat kost een PMO?
De kosten van een PMO variëren afhankelijk van de inhoud van het onderzoek en de omvang van de groepsrapportage. Voor een individueel onderzoek liggen de kosten meestal tussen
€ 150,- en € 200,- per werknemer. Houd ook rekening met eventuele extra kosten voor groepsanalyses en acties ter verbetering van de gezondheid van uw werknemers.
Kosten voor uw bedrijf
Wilt u weten wat een PMO voor uw bedrijf kost? Vraag dan een PMO aan.
Online Check van MAGIS
MAGIS biedt ook een Online Check aan, ideaal voor kleinere bedrijven. De Online Check geeft snel inzicht in de mentale en fysieke gezondheid van uw werknemers. Dit online onderzoek is sneller en goedkoper dan een regulier PMO met een fysiek onderzoek, dankzij een beknoptere vragenlijst.
PMO in het buitenland
In andere EU-landen wordt ook aan PMO gedaan, vaak onder verschillende namen zoals ‘health surveillance’ in het Verenigd Koninkrijk en ‘visite annuelle’ in Frankrijk. De International Labour Office (ILO) heeft richtlijnen opgesteld voor de uitvoering van PMO’s wereldwijd.
Wat gebeurt er na het uitvoeren van een PMO?
Bij een medisch onderzoek
Na de medische test ontvangen werknemers direct advies van een vitaliteit- en gezondheidsdeskundige. De belangrijkste bevindingen worden samengevat in een ‘gezondheidspaspoort’. Indien nodig volgt een doorverwijzing.
Werkgevers krijgen een groepsrapportage en advies met concrete vervolgstappen. Een PMO biedt inzicht in de huidige situatie, maar actie is nodig om verbeteringen door te voeren. Dit kan door de werkgever zelf of in samenwerking met een bedrijfsartsen of een vitaliteit- en gezondheidsdeskundige.
Bij een online vragenlijst
Na het invullen van de online vragenlijst krijgen werknemers direct toegang tot hun persoonlijke gezondheidsrapport, dat alleen zij kunnen inzien. Bedrijven met meer dan 15 medewerkers kunnen een groepsrapportage aanvragen. Medewerkers kunnen vervolgens vragen stellen aan vitaliteitsexperts. Bij een groepsrapportage volgt een toelichting en advies van deze experts.

Hoe kan MAGIS helpen bij een PMO?
Met het PMO van MAGIS voldoet u aan uw wettelijke verplichtingen. Wij bieden verschillende varianten aan, afgestemd op uw specifieke situatie:
- Online Check: Een snel en betaalbaar online onderzoek.
- Gezondheidscheck: Een uitgebreide gezondheidscheck.
- Vitaliteitsonderzoek: Een maatwerk onderzoek.
Voor bepaalde sectoren, zoals de bouw, offshore en VCA-bedrijven, is een PMO met fysiek onderzoek verplicht. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het bepalen welk type PMO van toepassing is.
Waarom kiezen voor ons?
Onze jarenlange ervaring en klantgerichte aanpak zorgen ervoor dat we niet alleen data verzamelen, maar ook waardevolle inzichten leveren die uw medewerkers en organisatie écht vooruithelpen.
Tanya Martinus
Strategisch adviseur
Bel Tanya via +31 (0)314 – 359889
Of mail naar t.martinus@magis.nl