Woonzorg Nederland – Living Labs
Door verschillende maatschappelijke ontwikkelingen is er een steeds grotere groep senioren in Nederland die langer zelfstandig wil en moet blijven wonen. Echter, zijn niet alle woningen daar op dit moment geschikt voor en is hoe dan ook sprake van een woningtekort. Sociale woningbouw speelt hierin een belangrijke rol en veel woningcorporaties voelen dan ook de dringende behoefte om passende woningen voor senioren te realiseren. Om de ‘samenredzaamheid’ onder deze groep te bevorderen, kiezen steeds meer woningcorporaties voor geclusterd wonen, waarbij de sociale aspecten van wonen centraal staan. De hoop is dat de manier waarop de woningen/gebouwen zijn ingedeeld ervoor zorgt dat bewoners elkaar vaker en/of makkelijker ontmoeten, dat het leidt tot meer contact tussen buren en dat bewoners zich minder eenzaam voelen, een oogje in het zeil houden en elkaar helpen wanneer dat nodig is.
Onderzoek naar de effecten van geclusterd wonen
Om te toetsen of geclusterd wonen inderdaad de gewenste effecten heeft, hebben HAN University of Applied Sciences en Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in samenwerking met Woonzorg Nederland een onderzoek uitgevoerd naar dit onderwerp. De volgende vraag stond centraal: “Resulteren (diverse varianten van) geclusterd wonen in meer contact en cohesie onder bewoners, en werkt dit door in meer burenhulp en een verminderd risico op eenzaamheid?”. Het onderzoek is opgedeeld in drie onderdelen: 1) een analyse op de vastgoeddata van Woonzorg Nederland, (2) een vragenlijst onder de bewonersconsulenten en (3) een vragenlijst onder de huurders van Woonzorg Nederland.
Vragenlijst onder de huurders van Woonzorg Nederland
De eerste twee onderdelen zijn uitgevoerd door HAN, TU/e en Woonzorg Nederland. MAGIS heeft bijgedragen aan het derde onderdeel, zijnde de vragenlijst onder de huurders van Woonzorg Nederland. Samen met Woonzorg Nederland, HAN en TU/e is de vragenlijst opgesteld en geprogrammeerd. Vervolgens hebben 14.921 huurders met een bij Woonzorg Nederland bekend e-mailadres een vooraankondiging over het onderzoek ontvangen. Een week later hebben zij de daadwerkelijke e-mailuitnodiging ontvangen, waarna ook nog een herinneringsmail is verstuurd wanneer huurders een week na de uitnodiging de vragenlijst nog niet hadden ingevuld. Om voldoende respons te behalen en om huurders te bedanken voor hun deelname zijn 15 koffie en thee verwenpakketten verloot onder de respondenten. Ook is nog een klein aantal huurders uit de hoogste leeftijdscategorieën telefonisch benaderd om mee te doen aan het onderzoek. Uiteindelijk hebben 3.712 huurders de vragenlijst volledig ingevuld.
Uitkomsten van het onderzoek
De uitkomsten van de bewonerssurvey zijn door HAN gekoppeld aan vastgoeddata en de gehouden survey onder de bewonersconsulenten. Op basis daarvan hebben HAN en TU/e de hoofdvraag beantwoord. Woonzorg Nederland gebruikt het onderzoek bij het vormgeven van de woonvormen van Woonzorg Nederland. De resultaten worden ook toegepast in nieuwe woonvormen, die extra aandacht besteden aan het vormen van een gemeenschap, het binnenhalen van de buurt en/of het wonen met (zware) zorg.
Nieuwsgierig naar het onderzoek en de volledige resultaten? Lees dan hier het rapport van HAN en TU/e. Ons inziens geeft dit onderzoek waardevolle inzichten voor de praktijk!