Blog

HomeBlogSmall data is smart!

Small data is smart!

Onze maatschappij wordt steeds meer digitaal en mede daardoor komt data beschikbaar. We kennen natuurlijk allemaal de zogenoemde Cookie-meldingen. Alles wat wij op internet doen wordt bijgehouden. Tenminste, als we daar toestemming voor geven. En dit genereert weer big data. Maar wat houdt de veelgebruikte term ‘’big data’’ eigenlijk in? De term wordt namelijk vaak ten onrechte gebruikt.

Volgens onderzoeks- en adviesbureau Gartner gaat het bij big data om drie factoren:

  • de hoeveelheid data;
  • de snelheid waarmee de data binnenkomen en/of opgevraagd worden;
  • de diversiteit van de data. Hiermee wordt met name bedoeld dat de data ongestructureerd zijn en niet in een traditionele database opgeslagen kunnen worden. Oftewel, niet in ons eigen ERP of CRM systeem.

Als aan minimaal twee van bovenstaande factoren is voldaan, wordt in het algemeen gesproken over big data. Met deze data kunnen bijvoorbeeld toekomstvoorspellingen worden gedaan door een zogenaamde datascientist. Een voorbeeld is een supermarkt die data van transacties gebruikt om veranderingen en trends in aankoopgedrag te ontdekken, denk aan de bonuskaart van Albert Heijn. Big data is veelal afkomstig van buiten de organisatie en daardoor ongestructureerd. Ook wordt gezegd van big data dat als het niet meer in Excel past het pas echt ”big” is.

Big data vs. Small data

Vaak is data in organisaties niet zo big, vandaar dat ook small data bestaat. Small data is data afkomstig uit je eigen organisatie en wordt verzameld op een kleinere schaal. Voorbeelden hiervan zijn NAW-gegevens, interesses, belangrijke datums (verjaardag, trouwdag), relaties met andere personen, etc. Denk bijvoorbeeld aan een online winkel waar je een account hebt aangemaakt. Deze winkel heeft toegang tot al jouw gegevens en dus data. Op die manier weet de winkelier precies waar jij naar op zoek bent.

Laat je dus niet teveel leiden door de grote termen als big data. Small data is veel praktischer en biedt meer inzichten dan big data. Hoe meer informatie bij wordt gehouden, hoe meer met deze informatie gedaan kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een mail wanneer een klant jarig is, dit ervaren zal worden als een mooi gebaar.

Voor woningcorporaties is het mogelijk om verbanden te ontdekken in kleine datasets tussen bijvoorbeeld bepaalde kosten en het aantal (onderhouds)klachten. Of op basis van datasets te voorspellen bij welke complexen bepaalde typen reparaties zich zullen gaan voordoen of wanneer er overlast zal gaan optreden. Hieronder een overzicht van de verschillen tussen big en small data.